Skip to main content
|
by: joomlaspecialista

A karácsonyi puding története

Míg egy brit számára a karácsonyi puding egyet jelent a tradicionális ünnepi menü fontos elemével, addig a magyarok fejében szöget üthet a kérdés: mi köze a pudingnak a karácsonyhoz? Ennek jártunk utána. 


A karácsonyi puding eredetileg leves volt, amit borral és sok mazsolával tálaltak. A 16. század idején kezdett átalakulni, hogy végül elnyerje mai formáját. Ekkor kezdtek ugyanis hozzákeverni tojást, zsemlemorzsát, egy kis lisztet és többféle szárított gyümölcsöt.

A legenda szerint VIII. Henrik kóstolta meg először az édességet, és mivel nagyon ízlett neki,  az úri családoknál is népszerűvé vált. A puritánok megerősödésével, Oliver Cromwell idején sokáig száműzték a desszertet, mivel a falánkság bűnébe csábította az embereket. Csak I. György uralkodása idején, az 1700-as évek első évtizedeiben, lett ismét kedvelt csemege. A hagyomány szerint első vasárnapján kezdték el készíteni a finomságot.

Az elkészítése

Ma már több bevásárlóközpont és cukrászda is árusítja a karácsonyi pudingot, ezért a legtöbb brit család asztalára bolti termék kerül. Viszont még mindig akadnak hagyománytisztelő angolok, akiknek több évszázados családi receptjük van a tökéletes desszert megalkotásához.

A karácsonyi puding számtalan módon elkészíthető. Sokan még mindig tesznek bele faggyút, ám többen inkább kihagyják ezt a lépést, és maradnak a liszt, zsemlemorzsa, tojás kombinációnál. Karácsony előtt 4-5 héttel kezdenek neki az elkészítésének, ugyanis több olyan hozzávalót is tartalmaz, amelyek kevésbé romlandóak. Régen kis ajándékokat rejtettek el a pudingban és a családon belül kinek mi került a tányérjára, olyan sors várt rá az elkövetkezendő egy évben. A pénzérme gazdagságot, az apró szerencsecsont szerencsét, az ezüstgyűszű takarékosságot, a kis horgony biztonságos kikötőt jelentett. A karácsonyi puding nem egy ötperces, gyors, kevert sütemény, hanem egy 6 órán át gőzölendő édesség. A hagyomány szerint a család minden tagjának meg kellett kevernie a készülőben lévő tésztát, és közben kívánnia valamit.

A recept

Természetesen ti is elkészíthetitek a saját karácsonyi pudingotokat, ám azzal számoljatok, hogy hosszú procedúra, így egy egész napot minimum rá kell szánnotok. Íme, egy recept a számtalan közül:

  • 20 dkg mazsola
  • 10 dkg ribizli
  • 10 dkg alma
  • 20 dkg barna cukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dkg darált mandula vagy mogyoró
  • 5 dkg sütőporral elkevert liszt
  • 3 evőkanál szárított gyümölcshéj
  • fahéj, szegfűszeg
  • szerecsendió
  • egy kis gyömbér
  • 2 kanál szárított karácsonyi fűszerkeverék
  • 2 tojás
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1 db reszelt alma
  • Brandy vagy konyak

 

 

Hasonló cikkek

Hírlevél