A karácsonyi puding története

A karácsonyi puding eredetileg leves volt, amit borral és sok mazsolával tálaltak. A 16. század idején kezdett átalakulni, hogy végül elnyerje mai formáját. Ekkor kezdtek ugyanis hozzákeverni tojást, zsemlemorzsát, egy kis lisztet és többféle szárított gyümölcsöt.
A legenda szerint VIII. Henrik kóstolta meg először az édességet, és mivel nagyon ízlett neki, az úri családoknál is népszerűvé vált. A puritánok megerősödésével, Oliver Cromwell idején sokáig száműzték a desszertet, mivel a falánkság bűnébe csábította az embereket. Csak I. György uralkodása idején, az 1700-as évek első évtizedeiben, lett ismét kedvelt csemege. A hagyomány szerint első vasárnapján kezdték el készíteni a finomságot.
Az elkészítése
Ma már több bevásárlóközpont és cukrászda is árusítja a karácsonyi pudingot, ezért a legtöbb brit család asztalára bolti termék kerül. Viszont még mindig akadnak hagyománytisztelő angolok, akiknek több évszázados családi receptjük van a tökéletes desszert megalkotásához.
A karácsonyi puding számtalan módon elkészíthető. Sokan még mindig tesznek bele faggyút, ám többen inkább kihagyják ezt a lépést, és maradnak a liszt, zsemlemorzsa, tojás kombinációnál. Karácsony előtt 4-5 héttel kezdenek neki az elkészítésének, ugyanis több olyan hozzávalót is tartalmaz, amelyek kevésbé romlandóak. Régen kis ajándékokat rejtettek el a pudingban és a családon belül kinek mi került a tányérjára, olyan sors várt rá az elkövetkezendő egy évben. A pénzérme gazdagságot, az apró szerencsecsont szerencsét, az ezüstgyűszű takarékosságot, a kis horgony biztonságos kikötőt jelentett. A karácsonyi puding nem egy ötperces, gyors, kevert sütemény, hanem egy 6 órán át gőzölendő édesség. A hagyomány szerint a család minden tagjának meg kellett kevernie a készülőben lévő tésztát, és közben kívánnia valamit.
A recept
Természetesen ti is elkészíthetitek a saját karácsonyi pudingotokat, ám azzal számoljatok, hogy hosszú procedúra, így egy egész napot minimum rá kell szánnotok. Íme, egy recept a számtalan közül:
- 20 dkg mazsola
- 10 dkg ribizli
- 10 dkg alma
- 20 dkg barna cukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 3 dkg darált mandula vagy mogyoró
- 5 dkg sütőporral elkevert liszt
- 3 evőkanál szárított gyümölcshéj
- fahéj, szegfűszeg
- szerecsendió
- egy kis gyömbér
- 2 kanál szárított karácsonyi fűszerkeverék
- 2 tojás
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 1 db reszelt alma
- Brandy vagy konyak
