Skip to main content
|
by: joomlaspecialista

Készíts adventi koszorút

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól  karácsonyig tartó időszak. November utolsó vasárnapján veszi kezdetét és karácsonyig tart.

A sokunk által hallott advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit jelent: „az Úr eljövetele”. Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni. Az első adventi koszorút egy német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Az adventi koszorúk szinte már minden szupermarketekben megvásárolhatóak, azonban általában elég borsos áron hozzáférhetők. Akik azonban egyedi házi készítésű koszorúra vágynak, de még nem készítettek el, most bemutatjuk pár lépésben, hogy lehet költségtakarékosan házilag adventi koszorút készíteni, ami mellesleg ideális időtöltés a hosszú, főleg így decemberben.

Minden adventi koszorú alapja egy gyűrű alakú szerkezetet, amit friss, puha, hosszú indákkal, mint a borostyán vagy fenyőágakból könnyedén kialakíthatunk. Minél hosszabb és rugalmasabbak a hajtások, annál könnyebben tudunk koszorút kialakítani. Aki attól tart, hogy a gyűrű kerek helyett ovális lesz, alternatívaként kaphatók a boltokban előre gyártott koszorúalapok, de használhatunk főzőedényt, vagy egy vödröt is alapnak. A hajtásokat dróttal megerősítve, egymásra kell helyezni, úgy hogy a soron következő ágréteg takarja el a rögzítő huzalt.

Ma az adventi koszorút általában négy gyertyával díszítenek. A gyertyákat vasárnaponként gyújtjuk meg, minden alkalommal eggyel több ég majd. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusnak a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún, az utolsó vasárnapon mind a négy gyertya egyszerre ég.

Ezeket legegyszerűbben dróttal rögzíthetjük a koszorúalaphoz. Vegyünk elő egy vastagabb legalább 10 cm hosszú drótot, hajlítsuk ketté, majd az összehajlított résznél forrósítsuk meg tűz fölött néhány percig, majd dugjuk bele a gyertya talpába legalább a drót feléig. Ha kihűlt a drót és fixen rögzült a gyertyába szúrjuk bele azt a koszorúalapba.

Miután ezzel megvagyunk és a koszorúalapot megcsináltuk, valamint e gyertyák is felkerültek nem maradt hátra más, mint a díszítés. Egyéni ízlés szerint kerüljön rá, amit szeretnénk. Többnyire termésekkel díszítik a koszorúkat, mint például toboz, dió, szárított narancs szeletek, mini alma, fahéj. A gyümölcs szeleteket szárítsuk fűtőtesteken, így kellemes „karácsonyi illat” keletkezik otthonában, vagy a sütőben több órán át alacsony hőmérsékleten levegő keringetése mellett szárítsuk ki őket. 

Hasonló cikkek

Hírlevél