Ezzel csábítsd asztalhoz a szerelmedet
Azt már tudjuk, hogy a férfiak többségéhez a hasán keresztül vezet az út, de az alábbi recepteket kipróbálva a gyengébbik nemnél is sikereket érhetünk el.
Kezdjük az ünnepi lakomát egy nagyszerű reggelinek, könnyű vacsorának, esetleg előételnek is megfelelő fogással. Hívhatjuk langyos salátának is, melyben téli zöld levelesek, prosciutto, buggyantott tojás és grillezett grapefruit is van. A tél végén fellelhető alapanyagok menybemenetele ez. A szerelem megérdemli az ilyen ínyencséget.
Emellett egy alkoholmentes koktél receptet mutatunk, amivel kísérhetünk egy nagyszerű estét, a rózsa főszereplésével, természetesen. Enélkül nem teljes a Valentin-nap.
Téli langyos saláta
Hozzávalók 2 személyre
- 200 g kelbimbó, megtisztítva
- 2 marék friss leveles spenót, megtisztítva
- 1 piros grapefruit
- 2-4 szelet prosciutto sonka
- 2 tojás
- 2-4 szelet kenyér
- 1 gerezd fokhagyma, héjastul
- extra szűz olívaolaj
- 1 tk barna cukor
- só, bors
Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. Vegyünk egy megfelelő méretű, sütőpapírral bélelt tepsit. A kelbimbókat tegyük a tepsi egyik felébe, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, sózzuk. Adjuk hozzá a kissé megroppantott, de héjas fokhagymagerezdet. A grapefruitot vágjuk ketté, szórjunk rá egy-egy csipet barna cukrot és sót, néhány csepp olívaolajat, majd vágott felével lefelé helyezzük a tepsibe, süssük 15 percet. Majd forgassuk át a kelbimbókat és fordítsuk fel a grapefruitokat is, szórjunk rá még egy csipet cukrot és süssük még 10 percig, míg karamellizálódni nem kezd. A kelbimbóra figyeljünk, inkább vegyük ki hamarabb, és tartsuk melegen, könnyen megég.
Közben forraljunk vizet, a spenótot tegyük egy hőálló edénybe és öntsük rá a forró vizet. Takarjuk le folpackkal és hagyjuk állni 3-5 percig, majd szűrjük le és nyomkodjuk ki kicsit. Tartsuk melegen.
A sonkát kevés olívaolajon süssük ropogósra, és a keletkező zsiradékban pirítsuk meg a kenyérszeleteket.
A buggyantott tojáshoz forraljunk vizet egy kisebb edényben, adjunk hozzá 1-2 ek ecetet, és egy csipet sót. Amikor gyöngyözik egy merőkanállal csináljunk örvényt a lábosban és üssük bele a tojást, fedjük le az edényt és főzzük 3 percig. így szép lágy marad a belseje. Ismételjük meg a folyamatot.
Az öntethez kaparjuk ki a karamellizálódot grapefruit húsát, ügyelve, hogy a fehér részből ne kerüljön bele, mert keserű lesz az étel. A sült fokhagymagerezdet nyomkodjuk ki és keverjük el a grapefruithússal. Adjunk hozzá 3-4 ek olívaolajat, sózzuk, borsozzuk. Már minden készen áll a tálaláshoz.
A pirítósokat helyezzük a tányérra, jöhet a sonka, rá a kelbimbó és a spenót. Locsoljuk meg az öntet egy részével. Helyezzük rá a buggyantott tojást, újabb adag öntettel és egy csipet jó minőségű sóval fejezzük be a műveletet. Akkor tökéletes, ha minden langyos és a tojás sárgája elkeveredik az öntettel.
Rózsás-citrusos fekete tea koktél
Hozzávalók 2 személyre
A sziruphoz
- 1 tk vagy 1-2 filter rózsás fekete tea
- 1 csésze forrásban lévő víz
- 2 ek barna cukor
- egy negyed narancs héja, lehámozva
- 1 szelet friss gyömbér
- 1 ek rózsavíz
A befejezéshez
- 1 csésze hideg víz, lehet szénsavas is
- 1 narancs leve
- 1 grapefruit leve
- jégkocka
- narancshéj és grapefruit szelet a díszítéshez
A sziruphoz a fekete teát egy csésze forrásban lévő vízbe tesszük, hagyjuk állni 5 percig. Ezután a rózsavíz kivételével szirupot főzünk az alapanyagokból. Hagyjuk kihűlni. Leszűrjük és hozzáadjuk a rózsavizet.
Készítsünk elő két poharat, töltsük őket félig jégkockával (a kocka készülhet fekete teából is), osszuk el a szirupot a két pohárban, majd adjuk hozzá a narancs és grapefruit levet, végül öntsük fel a hideg vízzel. Grapefruit szeletekkel és narancshéjjal díszítsük.
Recept és képek: Szunai Dóra